COVID-19

U cilju ublažavanja negativnih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa Općina Breza i Općinsko vijeće donijet će niz odluka i mjera

 

01.04.2020 23:41
Slika
 
Deveta sjednica Općinskog štaba civilne zaštite i Koordinacionog tijela za praćenje koronavirusa kojom je predsjedavao komandant Štaba, načelnik mr.sci. Munib A. Zaimović, u sali Općinskog vijeća održana je 1. aprila 2020. godine.

Direktor Doma zdravlja, dr. Edin Avdić, na osnovu ključnih pokazatelja epidemiološku situaciju ocijenio je i dalje veoma stabilnom. Čelni čovjek Javne ustanove Dom zdravlja Breza iznio je podatak da su tri osobe testirane na koronavirus i da su svi nalazi bili negativni. Dr. Avdić je konstatovao kako Dom zdravlja kao i koordinacija Općinskog štaba civilne zaštite, policije i ostalih institucija  na lokalnom nivou dobro funkcionišu te se poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Sanitarna inspektorica općine Breza, Elsada Šehović, saopćila je da se na području općine Breza trenutno nalazi 37 osoba koje su dobile rješenja o samoizolaciji te da će do kraja sedmice njihov broj biti znatno smanjen. Šehović je istaknula da je stanje s provođenjem higijenskih mjera u javnim objektima veoma dobro, uz poštivanje preporuka nadležnih institucija.

Prema riječima zamjenika komandira Policijske stanice Breza, Avde Omerhodžića, nije zabilježeno niti jedno kršenje samoizolacije i policijskog sata. 

Direktor Centra za socijalni rad, Osman Salkić, je informisao da će, dok traju vanredne mjere i opasnost od širenja koronavirusa, Centar raditi u posebnom režimu, kao i da je prijem stranaka obustavljen do daljnjeg. Salkić je najavio da će zaposlenici i volonteri angažirani u ovoj ustanovi u predstojećem periodu krenuti u obilazak svojih korisnika. On je, također, izrazio zahvalnost svim sugrađanima koji su u proteklom periodu krojili i šivali zaštitne maske, distribuirajući ih osobama koje nisu bile u prilici da ih osiguraju te pozvao i sve ostale pojedince da, u skladu s mogućnostima, doprinesu nastavku realizacije ove društveno-odgovorne akcije.

Članovi Općinskog štaba civilne zaštite na današnjem sastanku potvrdili su Odluku da će izolatorij za sve osobe koje eventualno budu zaražene koronavirusom biti uspostavljen u Radničkom domu, nakon čega je donesena i Odluka o nabavci kreveta i dijela prateće opreme za izolatorij.

Načelnik Općinskog štaba civilne zaštite, Huso Herco, rekao je da se i dalje provode sve redovne aktivnosti po pitanju dezinfekcije javnih površina. Herco je obavijestio da je Upravi civilne zaštite ZDK uputio apel za osiguravanjem dodatnih količina zaštitne opreme za potrebe Doma zdravlja Breza.

Devetoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite prvi put prisustvovao je Nermin Abdukić, predstavnik firme “Enemon” d.o.o. Breza koja se bavi veleprodajom zaštitne opreme. Navodeći kako se cijeli svijet suočava i bori s globalnim nedostatkom maski i druge zaštitne opreme, pa prednost u njihovom korištenju treba dati zdravstvenim radnicima koji su izloženi virusu svakog dana, Abdukić je izrazio spremnost da sa svojim znanjem, iskustvom i raspoloživim resursima pruži podršku prevenciji širenja koronavirusa.

Komandant Štaba civilne zaštite, mr.sci. Munib A. Zaimović, naglasio je da Općina Breza ulaže maksimalne napore kako bi spriječila lokalnu transmisiju virusa. U cilju ublažavanja negativnih posljedica koje će kriza izazvana pandemijom koronavirusa neminovno ostaviti na živote građane, Općina Breza i Općinsko vijeće donijet će niz odluka i mjera, najavio je načelnik Zaimović i dodao da se u skladu s mogućnostima svakodnevno dogovaraju dodatne mjere. Zaimović je još jednom apelirao na građane da ostanu u svojim domovima i da se strogo pridržavaju uputa epidemiologa i odluka Federalnog štaba civilne zaštite.
0 0