Info

U Brezi obilježena 27. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH

 

29.11.2019 23:11
Slika
 
Centralna manifestacija obilježavanja 1. decembra - Dana Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine na prostoru Zeničko-dobojskog kantona, uz podršku Ministarstva za boračka pitanja i Saveza ratnih vojnih invalida ZDK, danas je održana u Brezi.

Tim povodom Općinski načelnik mr. sci. Munib A. Zaimović u sali Općinskog vijeća organizirao je prijem za predsjednike i predstavnike boračkih organizacija na nivou ZDK, kojem su prisustvovali nekadašnji komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković, ratni komandant Trećeg korpusa Sakib Mahmuljin i penzionisani general Nehru Ganić.

U sklopu programa obilježavanja 27. godišnjice od formiranja Trećeg korpusa, izvršeno je i postrojavanje počasnog voda iz sastava jedinica 2. Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, te polaganje vijenaca i cvijeća na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine – „Šehitluk1“, nakon čega je, sa ratnim zastavama jedinica korpusa koje su nosili učenici osnovnih i srednjih škola, upriličen i defile ulicama Breze.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti na šehidskom mezarju, u kino sali održana je akademija kojoj su prisustvovali članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, veterani, članovi Udruženja generala i nosilaca priznanja "Zlatni ljiljan", predstavnici vlasti te brojni građani među kojima je bio veliki broj mladih. U sklopu akademije izveden je bogat kulturno-dramski program.

Čestitke svim pripadnicima Trećeg korpusa i ARBiH, demobilisanim borcima i građanima koji su dali svoj doprinos slobodi te jačanju i izgradnji Bosne i Hercegovine, uputili su posredstvom prigodnih obraćanja predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida ZDK Jusuf Rakman, načelnik općine Breza mr. sci. Munib A. Zaimović, predsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida “Breza 92” Nedžad Škrgić, kao i ratni komandant Sakib Mahmuljin.

- Posebna mi je čast da u ime građana, lokalne administracije, Općinskog vijeća i svoje ime poželim dobrodošlicu svim gostima na svečanosti. Kao mala lokalna zajednica nastavit ćemo da u miru čuvamo Bosnu i Hercegovinu. Danas u miru imamo obavezu braniti je i čuvati moralnim vrijednostima i većim stepenom odgovornosti kada je u pitanju opstanak jedine nam države – rekao je načelnik Zaimović.

Ispred Vlade Zeničko-dobojskog kantona skupu su se obratili premijer Mirza Ganić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković, čestitajući godišnjicu formiranja korpusa koji je odigrao presudnu ulogu u odbrani BiH, a posebno Srednje Bosne.

U ime člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, skupu je prisustvovao njegov savjetnik Amel Suljević.

Treći korpus dao je 6.343 šehida i poginulih boraca, 8.144 ranjenih, 277 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", 41 "Zlatnom policijskom značkom", a dvije brigade - 303. i 317. dobile su kolektivno priznanje "Zlatni ljiljan".

Predstavnici Organizacije RVI “Breza 92” uručili su ovom prilikom premijeru Ganiću i ministru Čolakoviću, ratnom komandantu Mahmuljinu i načelniku Zaimoviću zahvalnice za izuzetnu saradnju i pomoć u radu Organizacije RVI “Breza 92”.

Delegacije boračkih udruženja ZDK-a, početkom sedmice obišle su u Sarajevu mezarja predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića i komandanta ARBiH Rasima Delića, zatim i spomen-obilježja poginulim borcima ARBiH srpske i hrvatske nacionalnosti te porodice pripadnika boračke populacije u općini Breza.

Galerija slika
: U Brezi obilježena godišnjica formiranja Trećeg korpusa ARBiH
0 0