Info

Svečano otvorena manifestacija “Dani Božidara Bože Bunjevca”

 

04.12.2019 16:07
Slika
 
U prostorijama Opće biblioteke “Muhamed Kantardžić” jučer su otvoreni drugi ''Dani Božidara Bože Bunjevca'', manifestacija posvećena legendarnom glumcu koji je, tokom svoje bogate filmske karijere, glumio u više od stotinu ostvarenja.

Kako je najavljeno, svečanom otvorenju prisustvovali su reditelj Ademir Kenović, glumac Haris Burina, ali i brojni građani Breze koji su se prisjetili svega što ih podsjeća na čuvenog bosanskog Bogarta.

Sjećanje na sve što je Bunjevac uradio tokom svoje bogate filmske karijere ponovo je oživjelo stare uspomene. Posredstvom prigodnih obraćanja na život i umjetnički rad ovog, prije svega, velikog čovjeka a onda i velikog glumca, osvrnuli su se reditelj Kenović i glumac Burina koji je, u čast Bunjevca, izveo dio monodrame "Ćorkan", iz jednog od svojih najznačanijih teatarskih projekata.

Urednik portala N1Info Jasmin Mušanović izrazio je nadu i želju da se sadašnje ili neke nove generacije Brezana Božinom umjetničkom radu i ljubavi prema Brezi oduže tako što će inicirati postupak u kojem će jedna od ulica u gradu nositi njegovo ime.

“Događaj ima za cilj podsjetiti ko je bio Božo Bunjevac, ali i drugi značajni ljudi Breze”, navela je direktorica Opće biblioteke Indira Lukačević i dodala kako vjeruje da će manifestacija postati lijepa tradicija koja ne smije da iščezne.

U ime Općinske administracije, Općinskog vijeća i u ime načelnika mr. sci. Muniba A. Zaimovića goste je pozdravila pomoćnica načelnika Meliha Beširević.

Zahvale kolektivu Opće biblioteke “Muhamed Kantardžić” što, organizovanjem ove manifestacije čuva sjećanje na lik i djelo Božidara Bunjevca, uputio je i pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Marinko Tokić.

Dramski performans su izveli učenici Opće gimnazije “Muhsin Rizvić”, a izvedbom nekoliko numera predstavili su se članovi Muzičke radionice i benda “Neki novi klinci”.

Manifestacija “Dani Božidara Bože Bunjevca” trajat će do 6. decembra, a obuhvatit će izložbu “Božo u karikaturi” čiji je autor regionalno popularni youtuber Amer Silajdžić, te pozorišnu predstavu “Profesionalac” Teatra Total iz Visokog. Manifestaciju će zatvoriti radijska emisija posvećena bosanskom Bogartu u kojoj će o glumcu govoriti prof. dr. Zarije Seizović.

Ova manifestacija uključuje i program za djecu, lutkarsku predstavu “Njuškalo i njegovi prijatelji” festivala FEDA i udruženja Fani, čime se svakako podsjeća i na činjenicu da je Bunjevac bio jedan od pokretača lutkarskog pozorišta u Brezi šezdesetih godina prošlog vijeka.

Generalni sponzor manifestacije “Dani Božidara Bože Bunjevca” je Federalno ministarstvo kulture i sporta, dok su među ostalim sponzorima Općina Breza i firme “Termo-beton”, “Enemon”, “Nahonal-gas”, Lišćevica-promet”, “Asfalt-transport” i “MGM apoteke”. Medijski pokrovitelj je radio Breza.

Božidar Bunjevac rođen je 1936. godine u Brezi. Potiče iz radničke porodice a i sam je, na početku svog radnoga vijeka, radio kao rudar u Rudniku mrkog uglja „Breza“.

Prvi put je u svijet sedme umjetnosti kročio davne 1948. godine, kada se, kao dvanaestogodišnji statista, pojavio u dokumentarnom filmu „Zastava filma“ pod nazivom „100 dana u Brezi“.

Tokom svoje karijere glumio je sa velikanima jugoslovenskog i bosanskohercegovačkog glumišta: Mustafom Nadarevićem, Ljiljanom Blagojević, Aleksandrom Berčekom, Ružicom Sokić, Borom Todorovićem, Irfanom Mensurom, Mirjanom Karanović, Fabijanom Šovagovićem, Ljubom Tadićem, Ljubišom Samardžićem, Velimirom „Batom“ Živojinovićem, Mirom Furlan, Semkom Sokolović-Bertok, Danilom Lazovićem, Brankom Đurićem, Ramizom Sekićem, Miodragom Krivokapićem, Draganom Jovičićem, Zijahom Sokolovićem, Božidarkom Frajt, Nadom Đurevskom, Branislavom Lečićem, Emirom Hadžihafizbegovićem te prijateljem i komšijom Zaimom Muzaferijom, kao i mnogim drugim.

Galerija fotografija : Otvorena manifestacija "Dani Božidara Bože Bunjevca"
0 0