Info

Program manifestacije "Dani otpora općine Breza - 3. maj"

 

26.04.2023 13:25
Slika
 
Sadržajnim programom i nizom svečanosti građani Breze svakog 3. maja dostojanstveno se prisjete heroja koji su pružili oružani otpor daleko nadmoćnijem velikosrpskom agresoru i svojom žrtvom obavezali građane na svakodnevno prenošenje istine o Bosni i Hercegovini.

Okupljanje građana na lokalitetu “Plana”, pored spomen-obilježja podignutog u čast poginulih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine Halida Ganića i Elvedina Muse, svake godine je prisjećanje i izražavanje zahvalnosti na junačkim djelima boraca koji su, u aprilskim i majskim danima 1992. godine i tokom svih mjeseci i godina agresije, dali svoje živote i uložili neizmjerne napore da odbrane Brezu i Bosnu i Hercegovinu. Oni su postali simbol otpora i bosanskohercegovačke ustrajnosti u odbrani zemlje.

Organizacioni odbor utvrdio je višednevni program u znak sjećanja na početak pružanja herojskog otpora agresoru u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

28. APRIL 2023. GODINE (PETAK)
10:00 - Stonoteniski turnir za osobe s invaliditetom u organizaciji Saveza za sport i rekreaciju osoba s invaliditetom Breza i Sportskog saveza općine Breza (Sportsko-rekreacioni centar “Ahmedspahić”)

29. APRIL 2023. GODINE (SUBOTA)
10:00 - Turnir u sjedećoj odbojci u organizaciji Sportskog kluba invalida sjedeće odbojke „Breza 304“ (Fiskulturna sala Opće gimnazije “Muhsin Rizvić” i Mješovite srednje škole “Mehmedalija Mak Dizdar”)

30. APRIL 2023. GODINE (NEDJELJA)
11:00 - Šahovski turnir u organizaciji Šahovskog kluba “Preporod” Breza (prostorije Mješovite srednje škole “Mehmedalija Mak Dizdar”)

3. MAJ 2023. GODINE (SRIJEDA)
09:00 - Odavanje počasti poginulim borcima Armije RBiH polaganjem cvijeća na rimokatoličko groblje (delegacija)
09:30 – Okupljanje učesnika obilježavanja dana otpora općine Breza na platou Osnovne škole “Enver Čolaković”
09:40 – 09:50 - Odavanje počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH polaganjem cvijeća na šehidskim mezarjima “Šehitluk I” i “Šehitluk II”
09:55 – Odavanje počasti polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju šehidima, palim borcima, dobitnicima najvećih ratnih priznanja i civilnim žrtvama rata
10:00 – Svečani mimohod učesnika sa zastavama od “Šehitluka I” do lokaliteta “Plana”
11:00 – Prigodan program na spomen-obilježju “Plana”

6. MAJ 2023. GODINE (SUBOTA)
14:00 - Nogometni turnir za mlađe kategorije u organizaciji Fudbalskog kluba „Rudar“ Breza (Stadion FK „Rudar“)
0 0