Info

Dan državnosti u Brezi obilježen sadržajnim kulturno-zabavnim programom

 

23.11.2019 15:08
Slika
 
Polaganjem cvijeća na spomen-kosturnici borcima Narodnooslobodilačkog rata i spomen-obilježjima šehidskih mezarja, predstavnici lokalne vlasti, boračkih organizacija i udruženja antifašista jučer su odali počast onima koji su Bosnu i Hercegovinu najviše zadužili u borbi za očuvanje državnosti.

Ispred spomenika borcima u Drugom svjetskom ratu obratio se vijećnik Stranke demokratske aktivnosti Nusret Jusić.

Obilježavajući 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, učenici osnovnih škola „Enver Čolaković“ i “Safvet-beg Bašagić”, Opće gimnazije “Muhsin Rizvić”, Mješovite srednje škole “Mehmedalija Mak Dizdar”, mališani Javne ustanove za predškolsko obrazovanje i vaspitanje „Umihana Čuvidina“ i članovi Kulturno-umjetničkog društva "Breza" u kino sali "Sretno" priredili su sadržajan kulturno-zabavni program.

Nagrade za najbolje likovne i literarne radove, učenicima OŠ "Safvet-beg Bašagić" i OŠ "Enver Čolaković" su uručili načelnik mr. sci. Munib A. Zaimović i predsjedavajući Općinskog vijeća Memsud Kadrić.

Emin Velić, učenik OŠ „Enver Čolaković“, pročitao je najbolji sastav. Nagrađeni su i literarni radovi Merjem Čehić i Amine Zukan.  Za najbolje likovne radove priznanja su dobili Nahla Smajić, Sajra Botić i Belmin Ibrišimović.

U ime kolektiva Osnovne škole „Enver Čolaković“ pozdrave je uputila direktorica Velida Zaimović-Džafić. "Posebna mi je čast što mogu da vam poželim dobrodošlicu. Želim da izrazim zadovoljstvo što je naša škola nosilac obilježavanja ovog značajnog datuma za BiH. Za Bosance i Hercegovce, multietničnost i multikulturalnost su najveće civilizacijske tekovine i vrijednosti. Imaju duboke korijene i garant su opstanka naše domovine. Trebamo biti svjesni činjenice da, koliko budemo njegovali i afirmisali svoje kulturno-historijsko naslijeđe, svoj jezik, običaje i tradiciju, svoje različitosti i sličnosti, toliko smo uložili u sigurnu sadašnjost i svjetliju budućnost nas i onih koji dolaze poslije nas. Zajedničkim zalaganjem, radom, međusobnim razumijevanjem i tolerancijom doprinijet ćemo jačanju kako države solidarnosti, tako i cjelokupnog razvoja društva", navela je Zaimović-Džafić.

Građanima se obratio i načelnik općine Breza mr. sci. Munib A. Zaimović, koji je kazao kako lokalna administracija ulaže velike napore u cilju stvaranja uvjeta za bolji život u lokalnoj zajednici.

“Kao mala lokalna zajednica, ispunjavajući svoje obaveze, sigurno doprinosimo razvoju države Bosne i Hercegovine. Sjećamo se ovom prilikom i svih onih koji su, od nastanka naše države, bili hrabri i dostojanstveni te vodili borbu za očuvanje BiH. Za našu zemlju stalno moramo da se borimo”, naglasio je Zaimović.

Fotogalerija : U Brezi obilježen Dan državnosti BiH
0 0